Neverne-Bebe.com forum

<< Nazad na Neverne-Bebe.com

Neverne-Bebe.com forum » Download » 1985. - Nova Zemlja ( Valjevo ) - Srbija (ex YU) - PGP-RTB

Odgovori na poruku
Autor Poruka

Buba-mara

Starija Beba

Pridružio: 26 Apr 2007

Poruke: 197


Poslao: Pon Jun 18, 2007 2:37 am

Odgovoriti sa citatom

da li znate nesto o ovom bendu?

zasto milan u svojim intervjuima stalno istice nesto vezano za taj period kao najvecu radost koju je doziveo?
clanovi, novinski clanci, bilo sta vezano za to... ( ''smak''... )

Pomoc - Milanova biografija, novinski clanci, arhiva pgp-a i ko zna sta sve jos.

edit by milica - radi bolje preglednosti

Postovala Catrin, 24.02.2008.

NOVA ZEMLJA - BIOGRAFIJA :


Grupa ''Nova zemlja'' nastala je u Valjevu 1981. godine ( tada je Milan imao 14 godina ) sa iskljućivom orijentacijom na stvaranje autorske muzike.
Prvu i originalnu postavu koja je taj bend ''proslavila'' ( što u Valjevu - u početku, tj. svuda - nešto kasnije ) činili su:

Milan Đurđević - klavijature i vokal
Igor Starović - vokal
Predrag Milošević ( Pilot ) - gitara
Saša Perović - bubnjevi
Aleksandar Stajić - saksofon
Vladan Đurđević - bas gitara

Priduženi član benda ( po potrebi ) bila je Zorica Lukić na mestu pratećeg vokala.

Tokom 1982.godine bend je bio isključivo lokalnog karaktera sa povremenim gostovanjima u obližnjim mestima.
Tada su u studiju Radio Valjeva napravljeni prvi demo snimci i pesme su polako počele da dobijaju svoj oblik.
Činjenica je da je bend mnogo vežbao i već tada dobio epitet ''super grupe''. Naravno, ponavljam da se radilo o lokalnom karakteru.

Ali, već 1983. godine grupa počinje da učestvuje na raznim gitarijadama kojih je tada bilo širom zemlje.
U maju te godine na smotri mladih bendova u Šapcu ubedljivo je osvojeno prvo mesto. Bio je to fantastičan nagoveštaj burnog leta.
Već u junu iste godine osvojena je prestižna Gitarijada u Zaječaru koja i dan danas predstavlja vrhunac za nekoga ko je mlad i nepoznat, tj neafirmisan u muzičkom svetu. Grupa dobija mogućnost od PGP RTB-a da uđe u studio.
U julu 1983. god. osvojen je i Knjaževac. Prvo mesto na smotri mladih talenata predstavljalo je, posle pobede u Zaječaru, najveći uspeh benda.
Žetva trofeja završena je na još jednoj gitarijadi - u avgustu 1983. god. pobeda u Aleksincu.
U septembru 1983.god bend ulazi u studio 13, tadašnje PGP RTB. Ali...
Posle 6 snimljenih pesama Milan nije bio zadovoljan onim što je proizašlo iz toga a zbog odlaska u JNA 3 tadašnja člana ( Igor St., Aleksandar St. i Vladan Đu. ) u oktobru iste godine odlučeno je da se sa snimanjem nastavi tek po povratku istih!

Iako bez 3 originalna člana ''Nova zemlja'' nastavlja i 1984.godinu koncertno a kao pobednicima gitarijade sledilo im je gostovanje ( u revijalnom delu ) na čuvenom - tada - Subotičkom festivalu i večeri mladih nada u Opatiji.
U bendu je na bas gitari u početku bio Mikica Đurić ( Levak ) a kasnije Jovan Torbica.
Starovića su na mestu vokala zamenili Zoran - Kaluđer i, po prvi put, i ženski vokal - Zorica Obradović.

Povratkom 3 člana iz JNA, u septembru 1984. god., ponovo se okupila stara postava a bendu se pridružuje i još jedan gitarista - Goran Urošević ( Dafi ).
Ubrzo, stalni član postaje i Slađana Torbica i to je verovatno najjača postava u istoriji ovog benda. Brojala je tada 8 ljudi.
Već krajem oktobra u studiju ''O'' u Beogradu, konačno započinje snimanje dugo očekivanog albuma prvenca.
I trajalo je, sa prekidima, nekoliko meseci. Tada je bend već prešao u Beograd i tu počinju prvi problemi.

Početkom 1985. god. usledile su personalne promene u bendu a sve usled nemogućnosti da neki članovi iz Valjeva pređu trajno za Beograd. Bilo je to jako teško vreme, i odluka je bila zasnovana na verovanju i ljubavi prema bendu i tome što se želelo reći na muzičkom planu. Na žalost, neki to nisu izdržali. Predrag Mi. i Goran Urošević vraćaju se za Valjevo a njihova mesta zauzimaju Dragoš Momčilović ( takođe iz Valjeva ) i Dejan Pavlović, momak sa ovog asfalta. Mislim da i dan danas svira u grupi So sabi.
Igor Starović izražava želju za promenom muzičkog pravca kome smo tada stremili, sa drugačijim pristupom od dotadašnjeg zvuka, sto ne nailazi na odobravanje ostalih . Na pola snimanja novog albuma i on, sporazumno, odlazi iz benda.
Igor je bio i ostao jedna od ikona '' Nove zemlje '', zajedno sa braćom Đurđević i bubnjarem Sašom Perovićem ispisao je najlepše poglavlje te davne mladalačke priče.

Trebalo bi reći da su za bend tada nastale velike muke i problemi. Kompletan album bio je zasnovan na njegovom vokalu i moralo se intervenisati jako brzo.
Od - do tada - snimljenih pesama odlučeno ja da na albumu ostanu ''Pesma za popodne'', ''Pesnikinja'' i ''Večna tama'' sa njegovim vokalom a sve ostale pesme su prearanžirane i prepevane za ženski vokal. Tako ja Slađana Torbica sasvim neočekivano umesto par pesama otpevala skoro ceo album!
Bitno je istaći da su tada ispale pesme ,,Bez ravnoteže'', ,,Kosovka devojka'' i ''Letači'' koje su predstavljale samu suštinu muzike Nove zemlje i pesme na kojima su se zasnivale pobede na već navedenim gitarijadama. Jednostavno, teška odluka ali jedina ispravna u tom trenutku.

Snimanje je prekinuto na par meseci da bi se nova postava ( koja je ispala i ''originalna'' ) uvežbala i ubacile neke nove pesme.
Krajem maja, ponovo u studiju ''O'' , konačno, iz trećeg pokušaja album prvenac priveo se kraju.
Pored 3 pesme koje su ostale od ranije, snimljene su ,,Čaje'' ( duetska i tu je Milan prvi put debitovao kao vokal ), ''Nemoj mi reći'', ''Nekad i sad'', ''Opet smo sami'', ''Povedi me'' i ''Kad maj te seti na mene'' koje je pevala Slađana.
Veliku, čak neprocenjivu pomoć, u snimanju preostalih šest pesama na mestu producenta dao je sjajni muzičar i gitarista Ljubomir Sedlar, čovek nepoznat široj javnosi jer ceo svoj vek uglavnom živi u Švajcarskoj. Inače, otac je danas vrlo priznatog i popularnog gitariste Saše Sedlara. Tada je leto provodio u Beogradu, do poznanstva sa Milanom došlo je sasvim slučajno a kada je čuo pesme - na obostrano zadovoljstvo - došlo je do te saradnje.

Zato se na albumu baš i čuju te dve faze u razvoju benda što sa današnjeg aspekta bendu i daje kompletan presek dotadašnje karijere.
Iz razloga koje sam naveo Igor Starović, Predrag Milošević i Goran Urošević potpisani su kao gosti jer tada više nisu bili članovi benda.

I, konačno, krajem oktobra 1985. godine izlazi dugo očekivani album ''Letači'' za PGP RTB.
Postavu sam već pomenuo, ''goste'' takođe.
Autor kompletne muzike bio je Milan Đurđević, tekstovi su uglavnom bili Igorovi.
Aranžmani takođe Milanovi, producent već pomenuti Ljuba Sedlar, izvršni producent bio je Zoran Ćirić. Snimatelji Oliver Jovanović i Vlada Negovanović.
I to bi bilo to, vezano za album.
Ostaće zapamćeno da je u trenutku izlaska albuma Milan imao 18. godina a da je prosek celog benda bio oko 20-ak godina, kao i da će u ISTORIJI VALJEVA, zauvek pisati da je to prvi LP jedne grupe sa tog prostora.

Očekivanja su bila velika, možda i nerealna za taj trenutak. YU scena bila je nikada jača, mi uglavnom nekomercijalni i neshvaćeni.
Ipak, na živim svirkama gradio se imidž super grupe, Milan je posle albuma postao ''klinac'' o kome su svi govorili sa poštovanjem. Njegov klavirski uvod u pesmi ''Opet smo sami'' podigao mu je svirački imidž do te mere da je nekoliko meseci kasnije došlo i do čuvenog poziva da se priključi grupi ''Smak''.

Početkom 1986. godine Nova zemlja pokušala je sa promocijom albuma i to je krenulo sasvim dobro. Čak su nam i bendovi poput Oktobra 1864 i sličnih koji su nastajali u to vreme svirali kao predgrupe. Imidž pobednika tolikih gitarijada kao i album koji je izašao davao je bendu takvu mogućnost ali to nije iskorišćeno na pravi način. Neiskustvo, pre svega.
Već pomenuti Milanov poziv za prelazak u grupu ,,Smak'' koji je on uz nagovor svih tadašnjih članova teška srca ali kao VELIKI IZAZOV prihvatio označio je negde i kraj te divne klinačke priče koja se zvala Nova zemlja.
1986. i 1987. godinu proveo je u ''Smaku'', 1988.god. u JNA a za sve to vreme Nova zemlja je potpuno zaboravljena.

Obnovili smo je 1989. god. ali tada sa naglaskom na obrade jer je previše vremena prošlo i album je ostao negde u prašini. Na žalost, ali to je bila tadašnja realnost.
Vredno je pomenuti i tadašnju, poslednju postavu Nove zemlje koja je već dobrim svojim delom ulazila u sledeću fazu a ona se zvala grupa ''Frenky''. Ali, to je druga priča.
Znači postava 1989-1990 godine bila je:
Milan Đurđević - klavijature i vokal
Vladan đurđević - bas gitara
Saša Perović - bubnjevi
Aleksandar Vejnović ( Aca Metini ) - gitara
i
Biljana Lejić - vokal

Nova zemlja je tokom te dve godine postala najpoznatiji i najpriznatiji obrada bend i kao kruna toga usledila su gostovanja po najčuvenijim prostorima tadašnje Jugoslavije.
Mnogo se gostovalo i u inostranstvu, zanimljiv je podatak da je bend doček 1990. godine svirao u Beču.
Ipak, i pored svih tih uspeha želja za ponovni povratak na autorsku muziku bila je jača od svega.
Krenulo se sa pravljenjem novih pesama ali ubrzo dolazi do kraja jedne priče koja je potrajala ( sa raznim prekidima ) skoro deceniju.
Naime, u aprilu 1991.godine kompletna tadašnja Nova zemlja ( izuzimajući pevačicu Biljanu L. koja se nastanila u Nemačkoj ) prelazi u grupu ,,Frenky'' što je označilo i definitivan kraj jedne lepe valjevsko - beogradske priče.


Iz Vlajkove arhive
23. februar 2008.godine.

Postovala Catrin, 15.01.2008.
http://img139.imageshack.us/img139/5391/celastranajh9.jpg
http://img166.imageshack.us/img166/6869/slicica1vz5.jpg
http://img172.imageshack.us/img172/4905/slicica2sg8.jpg
http://img172.imageshack.us/img172/5154/slicica3cx8.jpg
http://img166.imageshack.us/img166/8979/slicica4wl7.jpg

Postovala Catrin, 17.01.2008.
http://img166.imageshack.us/img166/3507/celastrana1yx3.jpg
http://img519.imageshack.us/img519/1440/celastranatw9.jpg
http://img412.imageshack.us/img412/8795/celastrana3lz0.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/8213/celastrana4qf7.jpg
http://img412.imageshack.us/img412/1962/celastrana5eq3.jpg

Postovala Catrin, 03.03.2008.
http://img201.imageshack.us/img201/5646/celastranaev0.jpg
http://img232.imageshack.us/img232/6282/celastrana1pu7.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/4117/celastrana2kl5.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/1794/celastrana3op1.jpg
http://img147.imageshack.us/img147/9787/celastrana4qx1.jpg
http://img147.imageshack.us/img147/2315/celastrana5bq6.jpg
http://img147.imageshack.us/img147/6308/celastrana6xk4.jpg
http://img147.imageshack.us/img147/2623/celastrana7fj5.jpg
http://img257.imageshack.us/my.php?image=celastrana8kx1.jpg
http://img98.imageshack.us/img98/2188/celastrana9pt6.jpg
http://img98.imageshack.us/img98/1623/celastrana10at7.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/9931/celastrana11uw7.jpg
http://img147.imageshack.us/my.php?image=celastrana12ou9.jpg
http://img297.imageshack.us/img297/6334/celastrana13hg0.jpg

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

awaken

Starija Beba

Pridružio: 23 Maj 2007

Poruke: 166

Lokacija: Kragujevac


Poslao: Pon Jun 18, 2007 2:45 am

Odgovoriti sa citatom

Cekaj,to je onaj Milanov "klinacki"bend sa kojim je pobedio na Gitarijadi ne znam tacno koje godine.
On,Vlajko,pevao Igor iz "Divljeg Kestena"...je l` to taj bend???
_________________
carpe diem

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Buba-mara

Starija Beba

Pridružio: 26 Apr 2007

Poruke: 197


Poslao: Pon Jun 18, 2007 2:48 am

Odgovoriti sa citatom

da, to je taj bend...

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

awaken

Starija Beba

Pridružio: 23 Maj 2007

Poruke: 166

Lokacija: Kragujevac


Poslao: Pon Jun 18, 2007 3:05 am

Odgovoriti sa citatom

Pa ne znam sta dalje Very Happy Question
Lako je tebi,kad si Valjevka!!!
Ja znam jos da su nesto i snimili i tu mi je kraj.Znam da je posle toga Milan imao epizodu u Smaku.E,to je vec moj teren Very Happy Very Happy Very Happy !!!
_________________
carpe diem

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Srdjan

Super Beba

Pridružio: 19 Jul 2006

Poruke: 2497

Lokacija: Beograd


Poslao: Pon Jun 18, 2007 1:18 pm

Odgovoriti sa citatom

Igor iz Divljeg Kestena...zasto su svi koji su nekad radili sa Mailanom, nakon prekida saradnje otisli u pop vode? Igor,Billy king,Bane Jelic (epizoda sa narodnjackim osvajacima),Frenky,Zorana Pavic...
_________________
NEVERNE BEBE I 1994

1000 godina, sanjaj, kad me napuste svi, daire, oktobar fest, veliki je bog, zivot je kazna, saga, dva minuta za nas, sve nase godine...ISTORIJA

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Buba-mara

Starija Beba

Pridružio: 26 Apr 2007

Poruke: 197


Poslao: Uto Jun 19, 2007 7:47 pm

Odgovoriti sa citatom

reci cu vam, za sada, jos i ovo - grupa je nastala u valjevu pocetkom '80.godina, osnovali su je milan i vlajko.
vezbali su u njihovoj porodicnoj kuci.
prve snimke napravili su u tadasnjem studiju radio valjeva.
u postavi su imali i muski i zenski vokal kao i sax.
eto...

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Srdjan

Super Beba

Pridružio: 19 Jul 2006

Poruke: 2497

Lokacija: Beograd


Poslao: Sre Jun 20, 2007 8:32 pm

Odgovoriti sa citatom

Dao sam se u potragu za snimcima ove grupe.
_________________
NEVERNE BEBE I 1994

1000 godina, sanjaj, kad me napuste svi, daire, oktobar fest, veliki je bog, zivot je kazna, saga, dva minuta za nas, sve nase godine...ISTORIJA

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

abela

ZASLUŽAN ČLAN

Pridružio: 15 Feb 2007

Poruke: 4737

Lokacija: Sarajevo


Poslao: Sre Dec 05, 2007 7:19 pm

Odgovoriti sa citatom

Tema prebacena!
_________________
Ajde pokazi mi noc... Mjesto gdje krije se ljubav neopjevana nikada...

www.neverne-bebe.com

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Crna_Vatrena

Super Beba

Pridružio: 21 Okt 2006

Poruke: 1576

Lokacija: Na putu do sna...


Poslao: Uto Jan 08, 2008 3:10 pm

Odgovoriti sa citatom

Ja bih jako volela ovo da čujem, a nisam imala nikad priliku. Ipak sam tad još puzila po kući Smile
_________________
♥ ♥ ♥GONE FOREVER♥ ♥ ♥

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora MSN Messenger

Catrin

Administrator

Pridružio: 20 Jul 2006

Poruke: 7552

Lokacija: Beograd


Poslao: Uto Jan 08, 2008 3:16 pm

Odgovoriti sa citatom

Ja bih takodje to volela da cujem.

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

vavlada

Super Beba

Pridružio: 09 Avg 2006

Poruke: 500

Lokacija: Valjevo


Poslao: Uto Jan 08, 2008 9:42 pm

Odgovoriti sa citatom

Ja bih to voleo da imam Smile)
_________________
"Zamisli na moment isto ovo vreme, zamisli onda iste ove ljude, zamisli i videces da sve je kao onda, jedina greska - to sam ja"

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora

Srdjan

Super Beba

Pridružio: 19 Jul 2006

Poruke: 2497

Lokacija: Beograd


Poslao: Uto Jan 08, 2008 9:51 pm

Odgovoriti sa citatom

i ja
_________________
NEVERNE BEBE I 1994

1000 godina, sanjaj, kad me napuste svi, daire, oktobar fest, veliki je bog, zivot je kazna, saga, dva minuta za nas, sve nase godine...ISTORIJA

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Tea

Super Beba

Pridružio: 03 Apr 2007

Poruke: 1931

Lokacija: Pozarevac


Poslao: Uto Jan 08, 2008 10:55 pm

Odgovoriti sa citatom

I ja i ja i ja! Very Happy Very Happy
_________________
sve sto mogu reci stane u dve reci..

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email MSN Messenger

stele

Super Beba

Pridružio: 29 Maj 2007

Poruke: 938

Lokacija: Valjevo


Poslao: Uto Jan 08, 2008 11:09 pm

Odgovoriti sa citatom

pridruzujem se:)))
_________________
...SVOJU SNAGU PREPOZNACES PO TOME
KOLIKO SI U STANJU
DA PREBRODIS TRENUTAK,
JER TRENUTAK JE TEZI
I STRASNIJI I DUZI
OD VREMENA I VECNOSTI....

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora MSN Messenger

Catrin

Administrator

Pridružio: 20 Jul 2006

Poruke: 7552

Lokacija: Beograd


Poslao: Uto Jan 15, 2008 11:13 pm

Odgovoriti sa citatom

Evo mali doprinos od mene, iz stare arhive o Novoj Zemlji. Verujem da ce se mnogi oduseviti kad ovo vide.

http://img139.imageshack.us/img139/5391/celastranajh9.jpg
http://img166.imageshack.us/img166/6869/slicica1vz5.jpg
http://img172.imageshack.us/img172/4905/slicica2sg8.jpg
http://img172.imageshack.us/img172/5154/slicica3cx8.jpg
http://img166.imageshack.us/img166/8979/slicica4wl7.jpg

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

cokanovic

Super Beba

Pridružio: 30 Dec 2007

Poruke: 629

Lokacija: Beograd - Sabac


Poslao: Sre Jan 16, 2008 12:53 am

Odgovoriti sa citatom

Pozuri sa tim LP-jem!!! Ne pitam posto kosta! Smile
_________________
After silence that which comes nearest to expressing the inexpressible is music.

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora MSN Messenger

cokanovic

Super Beba

Pridružio: 30 Dec 2007

Poruke: 629

Lokacija: Beograd - Sabac


Poslao: Sre Jan 16, 2008 1:33 am

Odgovoriti sa citatom

Da li znate da je Milan svirao i sa grupom Franky?!?!

Zapravo,pesmu Tuzna pesma je pre otprilike 15 godina otpevao
Milan Djurdjevic dok je bio u grupi Frenki i pesma se zvala ''Kurva sudbina''

Jel moze neko nesto da mi kaze vise o tom periodu ili da na podari neki snimak?

unapred hvala

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora MSN Messenger

Budjav lebac

Super Beba

Pridružio: 30 Apr 2007

Poruke: 3677

Lokacija: Novi Sad


Poslao: Sre Jan 16, 2008 1:34 am

Odgovoriti sa citatom

http://www.neverne-bebe.com/forum/viewtopic.php?t=697
ofde imash obavjeshtenje o tuznoj pesmi grupe frenky..
_________________
...i need to be silenced in silence where i hide my fear...

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora MSN Messenger

Catrin

Administrator

Pridružio: 20 Jul 2006

Poruke: 7552

Lokacija: Beograd


Poslao: Sre Jan 16, 2008 2:10 am

Odgovoriti sa citatom

cokanovic ::

Da li znate da je Milan svirao i sa grupom Franky?!?!

Zapravo,pesmu Tuzna pesma je pre otprilike 15 godina otpevao
Milan Djurdjevic dok je bio u grupi Frenki i pesma se zvala ''Kurva sudbina''

Jel moze neko nesto da mi kaze vise o tom periodu ili da na podari neki snimak?

unapred hvala


Pesma se ne zove "Kurva sudbina" nego Zvezda. Bice sutra postavljena ta pesma za download.

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

vavlada

Super Beba

Pridružio: 09 Avg 2006

Poruke: 500

Lokacija: Valjevo


Poslao: Sre Jan 16, 2008 3:36 am

Odgovoriti sa citatom

he he cat sad ste se setili Smile)
mala shala...
i treba Smile
_________________
"Zamisli na moment isto ovo vreme, zamisli onda iste ove ljude, zamisli i videces da sve je kao onda, jedina greska - to sam ja"

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Odgovori na poruku 
Strana 1 od 5
Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeci

Prikaži poruke iz poslednjih:   
Skoči na:  


Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

eXTReMe Tracker